Web Analytics Made Easy - Statcounter

صراط:

در حالی که تنور  مصرف بالای برق در کشور شدیدا داغ است و چاره اندیشی برای مدیریت آن نقل محافل دولتی و کارشناسی است، گزارش های مردمی از ضعف مدیریتی در این زمینه حکایت دارد.

به گزارش مهر با گرم تر شدن هوا و بالارفتن مصرف برق به منظور استفاده از وسایل سرمایشی، تاکید بر مدیریت مصرف برق خانگی به ویژه در ساعات اوج مصرف بالا گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته بخش دولتی، اداری و سازمان ها نیز از این قاعده مستثنی نبودند تا حدی که علاوه بر افزایش ۲۰ درصدی تعرفه برق مصرفی، استانداری تهران آستین بالا زد و برای مدیریت مصرف، ساعت کار ادارات دولتی را از ۸ صبح به ۶ صبح منتقل کرد. به این ترتیب عمده بار مدیریتی مصرف برق در شرایطی که طی روزهای گذشته پایتخت نشینان شاهد خاموشی های گسترده ای بودند، متوجه بخش خانگی است.

روشنایی معابر از جمله بخش هایی است که اصطلاحات کلید روشن و خاموش آن بدست خود شرکتهای توزیع برق منطقه ای است و توقع می رود وقتی شرکتهای توزیع برق هر روز با هشدار به مردم، آنها را به مصرف بهینه ترغیب می کنند، خودشان هم روشنایی معابر را بصورت بهینه، مدیریت کنند. 

اما گزارش های مردمی حاکی از آن است مدیریت مصرف برق در این بخش، تناسبی با شرایط پرچالش فعلی ندارد. 

برخی شهروندان تهران در تماس با خبرگزاری مهر عنوان کردند دیروز، چراغ معابر خیابان شهید عزیزی غربی منطقه چهارصد دستگاه تهران در طول روز، روشن بوده است.

یکی از شهروندان در این زمینه به خبرنگار  مهر گفت: وقتی با چراغ روشن معابر در روشنایی روز مواجه شدم، این موضوع را از طریق تلفن همراه با شماره ۱۲۱ که ویژه ثبت شکایات و مشکلات حوزه برق است، در میان گذاشتم و شماره پیگیری «۱۹۰۵۹۸۲۹۴۵» برای این مورد ثبت شد. عجیب تر انکه در انتهای پیام آمده است: متوسط زمان رسیدگی به درخواست شما سه روز می باشد.

وی ادامه داد: امروز هم متاسفانه چراغ این معبر روشن  است.

 یکی از اپراتورهای این سامانه در پاسخ به پیگیری مصرانه یکی دیگر از شهروندان برای تعجیل در رسیدگی به موضوع، به این شهروند گفته است:« شما وظیفه خود را انجام داده اید! و باید صبر کنید تا اقدام شود» .

 

تصویر پیامک ارسالی از سوی سامانه ۱۲۱

 

تصاویر ارسالی از سوی شهروندان- مربوط به منطقه چهارصد دستگاه تهران

 

منبع: صراط نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۹۵۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از کابل دیتا در چراغ‌های راهنمایی رانندگی

سرپرست شرکت کنترل ترافیک تهران گفت: تا پایان بهار سال جاری با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، شاهد استفاده از کابل دیتا به جای کابل سیگنال در چراغ‌های راهنمایی خواهیم بود. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حمید برادران؛ سرپرست شرکت کنترل ترافیک تهران اظهار کرد: در این پروژه به جای استفاده از کابل‌های حجیم برای انتقال سیگنال از کنترلر به فانوس‌های چراغ راهنمایی، تنها یک رشته کابل دیتا به صورت لوپ در سراسر تقاطع کشیده شده و از طریق encoding و decoding عملیات انتقال سیگنال چراغ‌های راهنمایی را انجام خواهد داد.

برادران تصریح کرد: از قبل از سال جدید پروژه‌ای به عنوان تبدیل کابل‌های سیگنال به کابل‌های دیتا با همکاری تعدادی از شرکت‌های دانش‌بنیان در این شرکت در دست انجام است که تاکنون نتایج خوبی اخذ شده است.

وی با اشاره به مزایای این طرح از جمله کاهش مصرف کابل و اختلاف انرژی، رفع احتمال برق‌گرفتگی چراغ‌های راهنمایی و نگهداشت آسان‌تر و ارزان‌تر تقاطعات و خرابی کمتر ادامه داد: حداکثر تا پایان بهار سال جاری نتیجه عملی آن را در تقاطعات شاهد خواهیم بود.

مشخصات خودروی برقی مناسب ناوگان تاکسیرانی اعلام شد

سرپرست شرکت کنترل ترافیک تهران با بیان اینکه در حال حاضر در تمام شهرهای کشور، انتقال سیگنال چراغ‌های راهنمایی و رانندگی از کنترلر به فانوس‌های چراغ راهنمایی منصوبه در تقاطعات از طریق کابل‌های 16 رشته، 10 رشته و 4 رشته مسی صورت می‌گیرد، گفت: علاوه بر هزینۀ و حجم بالای کابل‌های استفاده شده در تقاطعات، برای سارقان جذاب بوده و به همین دلیل و همچنین موش خوردگی، باعث قطع شدن چراغ‌های راهنمایی تقاطعات شده و به وقت و سلامت شهروندان آسیب می‌رساند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صرف ۸ میلیارد ریال اعتبار برای توسعه سیستم‌های روشنایی در شهرکرد
  • هشدار مدیریت بحران درخصوص بازگشت آلودگی هوا به پایتخت
  • تشدید فعالیت سامانه بارشی در تهران / پیش‌بینی لغزندگی جاده‌ها و آب‌گرفتگی معابر
  • استفاده از کابل دیتا در چراغ‌های راهنمایی رانندگی
  • شهر بدون چراغ قرمز در ایران کجاست؟
  • ۵۰ درصد چاه‌های آب سمنان نیازمند مرمت و بازسازی است
  • آغاز عملیات آسفالت معابر کوی نورد اهواز
  • خسارت بارش‌های سیل‌آسای سراوان به آسفالت معابر
  • مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود
  • رنجش شهروندان زابلی از پس زدگی آب فاضلاب در معابر + تصاویر